Mapping winegrape phenolic maturity by using a fluorescence optical sensor

Non-destructive mapping of anthocyanins can be performed in the vineyard by using a fluorescence optical sensor. It is based on the measurement of grape berry chlorophyll fluorescence at different excitation wavelengths, more or less absorbed by pigments present on the berry external layers.

Once the anthocyanins optical index has been calibrated against wet chemistry, it can be used to report the spatial heterogeneity of anthocyanins concentration in the viineyard.

This technique allows for vineyard zoning to perform a selective harvest and consequently a separated vinification to produce high quality wines.

For more info please contact Giovanni Agati Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo. 

or Lorenza Tuccio Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

 

Selected Bibliography:

2015

Riitta Julkunen-Tiitto, Nikolaos Nenadis, Susanne Neugart, Matthew Robson, Giovanni Agati, Jouko Vepsäläinen, Gaetano Zipoli, Line Nybakken, Barbro Winkler and Marcel AK Jansen.Assessing the response of plant flavonoids to UV radiation – an overview of appropriate techniques. Phytochemistry Reviews, 14 (2): 273-297 (2015) published online 18 May 2014 http://dx.doi.org/10.1007/s11101-014-9362-4

2014

Alessandro Matese, Felice Capraro, Jacopo Primicerio, Giancarlo Gualato, Salvatore Filippo Di Gennaro, Giovanni Agati. Nuove tecnologie di mappatura del vigore e degli antociani in vigneto mediante immagini multispettrali da drone e sensori prossimali di fluorescenza. Atti del V Convegno Nazionale di Viticoltura CONAVI 2014, Foggia, 1-3 Luglio 2014, a cura di L. De Palma Acta Italus Hortus 13/2013, 132-133, 2014.

Josep Valls, Flavio Ciesa, Giovanni Agati, Florian Haas, Irene Struffi and Michael Oberhuber. Composizione antocianica della varietà autoctona Lagrein: correlazione tra misure distruttive (UHPLC-DAD-MS/MS) e non distruttive (Multiplex). Atti del V Convegno Nazionale di Viticoltura CONAVI 2014, Foggia, 1-3 Luglio 2014, a cura di L. De Palma Acta Italus Hortus 13/2013, 123-124, 2014.

Lorenza Tuccio, Gabriele Cesolini, Sofia Mangiavacchi, Graziana Grassini, Giovanni Agati. Zonazione non-distruttiva della maturità fenolica, vendemmia selettiva e vinificazione differenziata del Cabernet Sauvignon mediante l'uso di un sensore ottico di fluorescenza. Atti del V Convegno Nazionale di Viticoltura CONAVI 2014, Foggia, 1-3 Luglio 2014, a cura di L. De Palma Acta Italus Hortus 13/2013, 128-129, 2014.

2013

Agati, G., D'Onofrio, C., Ducci, E., Cuzzola, A., Remorini, D., Tuccio, L., Lazzini, F. & Mattii, G. (2013). The potential of a multiparametric optical sensor for determining in situ the maturity components of red and white Vitis vinifera wine grapes. J. Agric. Food Chem. 2013, 61, 12211−12218. dx.doi.org/10.1021/jf405099n

A. Matese, F. Capraro, J. Primicerio, G. Gualato, S.F. Di Gennaro, G. Agati.
Mapping of vine vigor by UAV and anthocyanin content by a non-destructive fluorescence technique.
in Precision agriculture ’13, J.V. Stafford ed., pp. 201-208, Wageningen Academic Publishers 2013, DOI 10.3920/978-90-8686-778-3_23

Giovanni Agati, Cecilia Brunetti, Martina Di Ferdinando, Francesco Ferrini, Susanna Pollastri, Massimiliano Tattini. Functional roles of flavonoids in photoprotection: new evidence, lessons from the past. Plant Physiology and Biochemistry 72: 35-45, 2013

Giovanni Agati, Paolo Matteini, Joana Oliveira, Victor de Freitas, Nuno Mateus. A fluorescent approach for measuring anthocyanins and derived pigments in red wine. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61 (42): 10156−10162, 2013, dx.doi.org/10.1021/jf402398a

2012

A. Ferrandino, A. Carlomagno, C. Pagliarani, G. Agati, A. Schubert. Metodi ottici non distruttivi per il monitoraggio della maturazione in uve a bacca bianca e colorata. Atti CONAVI 2012, Asti 10-12 Luglio 2012. Quaderni di Scienze Viticole ed Enologiche 2011-2012, 32: 391-396 ISSN 1970-6545

Annalisa Romani, Elisa Fierini, Patrizia Pinelli, Giovanni Agati. Il sensore ottico Multiplex per la valutazione in situ del contenuto di antocianosidi e flavonoli in uve dell’azienda “Casale del Giglio”. Atti del III Convegno Nazionale di Viticoltura vol. 2, Fondazione Edmund Mach, San Michele all’Adige (Trento), 05-09 luglio 2010, a cura di Stefano Pedò e Duilio Porro Acta Italus Hortus 3: 593-596, 2012.

Elisa Fierini, Mauro Varner, Paolo Pangrazzi, Giovanni Agati. Valutazione in situ mediante un sensore di fluorescenza del contenuto di antociani nelle varietà Nero d’Avola, Shiraz e Teroldego presso il Gruppo Mezzacorona. Atti del III Convegno Nazionale di Viticoltura vol. 2, Fondazione Edmund Mach, San Michele all’Adige (Trento), 05-09 luglio 2010, a cura di Stefano Pedò e Duilio Porro Acta Italus Hortus 3: 469-474, 2012.

Felice Capraro, Giancarlo Gualato, Alessandro Matese, Giovanni Agati. Mappature di vigoria ed accumulo di antociani nel Nerello mascalese dell’Etna mediante tecniche spettroscopiche non-distruttive. Atti CONAVI 2012, Asti 10-12 Luglio 2012 Quaderni di Scienze Viticole ed Enologiche 2011-2012, 32: 367-372 ISSN 1970-6545

L. Tuccio, D. Remorini and G. Scalabrelli, G. Agati, P. Tonutti. Effects of Different Water Regimes on Berry Metabolism and Composition of ‘Aleatico’ Grapevine Proc. XXVIIIth IHC – IS Viti&Climate: Effect of Climate Change on Production and Quality of Grapevines and Their Products Eds.: B. Bravdo and H. Medrano Acta Hort. 931, ISHS 2012

Lorenza Tuccio, Damiano Remorini, Giovanni Agati, Pietro Tonutti, Giancarlo Scalabrelli. Effetto del diverso regime idrico sulla fisiologia della pianta e sulla composizione degli acini del vitigno aleatico. Atti del III Convegno Nazionale di Viticoltura vol. 2, Fondazione Edmund Mach, San Michele all’Adige (Trento), 05-09 luglio 2010, a cura di Stefano Pedò e Duilio Porro Acta Italus Hortus 3: 156-159, 2012.

Marco Valentini, Alessandro Magrini, Giovanni Agati. Determinazione ottica non-distruttiva in campo del contenuto di antociani in Sangiovese in funzione della gestione della chioma. Atti del III Convegno Nazionale di Viticoltura vol. 2, Fondazione Edmund Mach, San Michele all’Adige (Trento), 05-09 luglio 2010, a cura di Stefano Pedò e Duilio Porro Acta Italus Hortus 3: 488-492, 2012.

Patrizia Pinelli, Elisa Fierini, Giovanni Agati and Annalisa Romani. Optimization of optical methods for quality control of wine grapes to assess in the vineyard grape berry anthocyanins”. 18th IGWT Symposium, Technology and Innovation for a sustainable future: a commodity science perspective, Roma, 24-28 settembre 2012, pp. 1-7.

2011

Agati G & Cerovic ZG. In field non-destructive optical sensing of grape maturity. Proceedings 17th International Symposium GiESCO 2011, Le Progrès Agricole et Viticole 175-179 ISSN: 0369-8173

Lorenza Tuccio, Damiano Remorini, Patrizia Pinelli, Elisa Fierini, Pietro Tonutti, Giancarlo Scalabrelli and Giovanni Agati. A rapid and non-destructive method to assess in the vineyard grape berry anthocyanins under different seasonal and water conditions. Australian Journal of Grape and Wine Research 17, 181–189, 2011

M. Pollastrini, V. Di Stefano, M. Ferretti, G. Agati, D. Grifoni, G. Zipoli, S. Orlandini, F. Bussotti. Influence of different light intensity regimes on leaf features of Vitis vinifera L. in ultraviolet radiation filtered condition. Environmental and Experimental Botany 73:108–115, 2011

G. Agati, Z.G. Cerovic, P. Pinelli, M. Tattini. Light-induced accumulation of ortho-dihydroxylated flavonoids as non-destructively  monitored by chlorophyll fluorescence excitation techniques. Environmental and Experimental Botany 73: 3–9, 2011

2010

Giovanni Agati, Elisa Fierini, Patrizia Pinelli, Annalisa Romani. Optimization of non-invasive optical methods for quality control of wine grapes. Polyphenols Communication 2010, Vol. I, 84-85. ISBN: 9782738012821

L. Tuccio, E. Fierini, D. Remorini, P. Tonutti, G. Scalabrelli, P. Pangrazzi, M. Varner, P. Pinelli, G. Agati. Evaluation of winegrape anthocyanins in the vineyard using a portable fluorimetric sensor: seasonal and water regime effects. Proceedings Macrowine 2010, Quaderni di Scienze Viticole ed Enologiche 2009-2010, 31: 83-86 ISSN 1970-6545

2009

Lorenza Tuccio, Damiano Remorini, Giovanni Agati, Pietro Tonutti, Giancarlo Scalabrelli. Physiological Responses And Grape Quality On ‘Aleatico’ Grapevine Subjected To Different Water Regimes. Proceedings of the 16th International GiESCO Symposium, Davis, California, July 12-16, 2009, pp. 567-571.

G. Agati, G. Mattii, L. Tuccio, D. Remorini, P. Tonutti, G. Scalabrelli. Non destructive in vineyard monitoring of winegrape phenolic maturity using a portable fluorescence sensor. Proceedings of the 5th International specialized conference on sustainable viticulture: winery waste and ecologic impacts management – Winery 2009, pp. 455-458, Eds. F. Cecchi, M. Greven, S. Minguez, P. Foladori, D. Bolzonella, Università degli Studi di Trento, Trento 2009. ISBN: 978-88-8443-284-1.